Organisationsutveckling – Skapa hållbara ledare och medarbetare

Foto av fauxels

Att investera i sina medarbetare är lika viktigt som att exempelvis investera i nya IT-system eller att ta fram nya strategier för att nå långsiktiga affärsmål. Oengagerade medarbetare kostar miljoner och kan också äventyra företagets varumärke.
Mellanchefer och medarbetare är de som aktiverar strategierna och de är de som möter kunderna och vet vad kunden efterfrågar. Det är smart att investera i sina medarbetare just därför. De är era främsta ambassadörer mot kunder, mot potentiella kunder och i sina egna nätverk. Detta leder till en attraktiv arbetsplats som attraherar rätt kompetens. Jag kan hjälpa er att skapa hållbara ledare och medarbetare.

Mitt förhållningssätt

Om vi människor förhåller oss till livet genom att inta ett läroorienterat tankesätt, att vi alla kan utveckla oss och växa genom att använda vår förmåga och skaffa oss erfarenhet, trots att vi är födda med olika förmågor, intressen och temperament. De kort som vi har fått med oss i livet kan vi betrakta som en utgångspunkt för vår personliga utveckling. Med en sådan inställning är man mer öppen för nya insikter, nya erfarenheter, nya lärdomar och feedback – även om den inte nödvändigtvis är smickrande.

Detta tankesätt har också betydelse för den metodik som jag använder. Vi kan sammanfatta coachningens och förändringsledarens tankesätt med nedan fyra huvudprinciper.

  • Människor kan utveckla sig (läroorienterat tankesätt)
  • Genom sig själv känner man inte andra
  • Fokus på lösningar och möjligheter
  • Livet påverkas av självuppfyllande profetior

Jag arbetar med läromål, prestationsmål och lösningsfokuserat med hjälp av bl.a. evidensbaserad modeller som:

  • Integrative Model of Group Development (IMGD)
  • Self determination theory of motivation

Jag hjälper er att identifiera hinder och möjligheter och minskar eventuella gap mellan medarbetare och mellan medarbetare och ledare. Har ni medarbetare som fokuserar på att lösa uppgiften trots hinder och motgångar eller fokuserar man på konflikten i gruppen? Tillsammans gör vi en plan för att nå det önskade läget. Ett önskat läge kan vara exempelvis; ett bättre samarbete i marknad och försäljningsteamet för att nå uppsatta mål. Det kan också vara av mjukare karaktär, öka arbetsglädjen och motivationen.

Exempel på arbetsupplägg:
Under sex månader träffas vi i grupp och individuellt. En grupp skall bestå av max tio personer.
Gruppen
  • Halvdag 1 –  Övningar, var befinner sig den här gruppen, vad behöver gruppen, diskussioner och reflektioner.
  • Halvdag 2 – Kommunikation, Empatiskt Kommunikation – Övningar, diskussioner och reflektioner.
  • Halvdag 3 – Coachande ledarskap – Fast kontra läroorienterat förhållningssätt, övningar, diskussioner och reflektioner. Från nuläge till önskat läge.

Individen i gruppen

  • Individuella samtal (5 – 8 tillfällen) med varje enskild medarbetare. Vi utgår från nuläge och rör oss mot önskat läge i de mål individen sätter upp. I de individuella samtalen tittar vi på att öka din egen medvetenhet kring hur du agerar i konflikt och eller stress, vad som motiverar dig och hur du kan med medvetenhet och vilja, lösa de problem eller utmaningar du står inför.

Hållbarhetsfokus

  • Uppföljning – Hur upplever gruppen samarbetet mellan varandra? Hur löser man eventuella konflikter? I vilket stadie befinner sig gruppen nu? Vad fungerar och var finns det förbättringspotential?